boligkoebers udbetaling boligadvokat lunoe

Boligkøberes udbetaling

Klaus Lunøe Banklån, Boligkøb, Finansiering og økonomi, Realkreditlån

boligkøbers udbetaling boligadvokat lunøe

Den 1. november 2015 træder bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i kraft.

Bekendtgørelsen bestemmer, hvordan finansielle virksomheder, banker og realkreditinstitutter skal yde rådgivning og – af væsentlig interesse for boligmarkedet – i forbindelse med ydelse af lån med sikkerhed i fast ejendom.

Pengeinstitutter skal i henhold til bekendtgørelse sikre, at boligkøbere kommer med en passende udbetaling i forhold til købesummen på en bolig eller et fritidshus . En passende udbetaling er i henhold til bekendtgørelsens vejledning defineret som 5% af købesummen.

Indtil den 1. november 2015 er der mulighed for at boligkøbere kan finansieret købesummen med et realkreditlån på 80 % og med de resterende 20% som banklån.

Særligt førstegangskøbere bliver hårdt ramt af reglen om en passende udbetaling på 5% af købesummen. Det betyder for 1.gangskøbere, som handler efter den 1. november 2015, at ønsker en 1. gangskøber at købe et hus til 2 mio. kr, skal 1. gangskøberen komme med en udbetaling på 100.000 kr. , eller med andre ord have sparet 100.000 kr. op for at 1. gangskøberen kan købe huset til 2 mio. kr.

Det er svært at spare så mange penge op i et land med en høj beskatning af personligindkomst, høje udgifter til børnepasning og en moms på 25%.

Bestemmelserne giver dog mulighed for at førstegangskøbere uden formue, men med aktuelle høje faste indkomster, der giver et væsentligt højere rådighedsbeløb end minimumskravet kan få dispensation fra at skulle have sparet 100.000 kr. op, når det samtidig må antages et boliglån på 20% kan afdrages hurtigt, at lånet på de 20% kan komme ned under den nye grænse på 15%.

De nye regler vil uden tvivl få en effekt på boligmarkedet formentlig at sælgere kommer til at ligge længere med boligerne, og at prisen på boliger kan blive presset ned.

Har du spørgsmål til overstående eller behov for hjælp i forbindelse med udarbejdelse af en købsaftale/bistand til selvsalg er du velkommen til at kontakte Lunøe Advokatfirma via vores hjemmeside her.